Mindsetting Buat Bakal Pengantin

Memasuki alam perkahwinan menjadi cita-cita kebanyakan pemuda dan pemudi. Sang Uda dan Si Dara yang cukup umur dan sifatnya pastinya menyimpan impian dan mempunyai mindsetting rumahtangga yang tersendiri bersama pasangan yang dicintai/mencintainya agar merasa aman dan bahagia.

Buku ‘best-selling’ oleh John Gray yang bertajuk ‘Men are from Mars, Women are from Venus’ menjelaskan lelaki dan wanita adalah berasal dari dunia yang berbeza. Perhubungan lelaki dan wanita adalah ibarat ayam dan itik yang tinggal dan berusaha melayari kehidupan bersama.  Dengan pelbagai perspektif, bahasa tubuh, corak berfikir, dan lenggok penilaian yang berbeza, kehidupan seharian lelaki dan wanita pastinya mendatangkan pelbagai cabaran.

Makanya, bakal pengantin yang sedang mempersiapkan diri dalam menuju gerbang rumahtangga ini perlu mempunyai mindsetting rumahtangga yang betul. Mindsetting rumahtangga yang betul akan menjadi panduan diri agar tidak terlalu kecewa apabila dilanda ujian dalam alam perkahwinan.

Ini 5 Perkara Asas Mindsetting Rumahtangga yang betul bagi bakal pengantin:

Makanya, bakal pengantin perlu ingat & ada mindsetting rumahtangga yang betul. Ini akan mematangkan anda dengan tidak meletakkan sesuatu terlalu tinggi, terlalu mengharap mahupun memandai-mandai. Perkahwinan merupakan dunia yang unik & penuh dengan pancaroba!

  1. Manage your expectations – berkahwin dari luar biasanya dilihat mengujakan dan penuh keseronokan. Hakikatnya, penyatuan 2 jiwa yang berbeza (suami dan isteri) memerlukan banyak pengorbanan dari pelbagai aspek.
  2. Reserve some aspects for yourself – ramai beranggapan, selepas berkahwin segalanya adalah untuk membahagiakan pasangan. Ramai membelanjakan duit, masa dan tenaga yang banyak untuk pasangan & keluarga. Setelah seketika, ramai pasangan berkahwin sedar akan masa yang kurang untuk diri.
  3. Never lose your self-esteem & self-identify – ada isteri yang merasa diri sepi & terbeban dengan urusan rumah. Ada suami yang merungut letih kerana tiada lagi masa bersama rakan untuk aktiviti lain. Hakikatnya, anda perlu ‘simpan sedikit’ ruang masa untuk memanjakan diri. Outing bersama kawan, ‘me-time’ untuk diri seperti pergi ke spa sendirian atau hadiahkan diri dengan barang ‘mewah’ adalah penting bagi menghargai diri. Perlu diingat, setiap individu perlu menghargai diri di samping belajar untuk menyayangi dan menjaga pasangan & ahli keluarga.
  4. Don’t take things for granted –  pasangan perlu sentiasa peka & aware, rumahtangga tidak boleh dibuat main atau memandai. Mungkin kecil bagi anda, namun tidak bagi pasangan anda. Jangan terkejut, ada pasangan yang bergaduh hanya dengan isu bawang. Si isteri meminta suami belikan beberapa labu bawa bawang. Psikologi suami, ‘beberapa’ ini boleh jadi banyak atau sedikit. Jika dibelinya 5 labu bawang saja, dikatakan sedikit. Jika dibeli 15 labu bawang mungkin dianggap terlalu banyak. Makanya, fungsi suami-isteri perlu memahamkan pasangan bagi mengelakkan pertelingkahan dan menutup ruang pergaduhan.   
  5. Jangan berhenti belajar tentang diri & pasangan – rumahtangga adalah alam pembelajaran berterusan. Lima tahun tidak cukup untuk anda kenal baik akan pasangan. Ada pasangan emas yang telah 30-40 tahun bersama tetap bergaduh dan bertelingkah. Ini kerana manusia sentiasa berubah, peningkatan umur dan fasa kehidupan serta persekitaran sentiasa mempengaruhi tindakan dan sensitiviti.

Makanya, bakal pengantin perlu ingat & ada mindsetting rumahtangga yang betul. Ini akan mematangkan anda dengan tidak meletakkan sesuatu terlalu tinggi, terlalu mengharap mahupun memandai-mandai. Perkahwinan merupakan dunia yang unik & penuh dengan pancaroba!

Marriage needs sacrifices and times
Marriage needs sacrifices and times

Dimiliki oleh Sarah ZainalPuteh Training & Consultancy