ARTIKEL

Pusat Pendidikan & Kaunseling Rumahtangga #1 Di Malaysia

Elakkan Expectation Melampau, Realiti Sebenar Tak Semuanya Indah

"Expectation kills your happiness"

Biasa dengar kan quotes ni? Expectation adalah apa yang kita angan & bayangkan ‘akan’ berlaku. Hakikatnya, realiti yang ‘sebenarnya’ berlaku adalah sebaliknya.
Contoh expectations tidak realistik oleh kebanyakan pasangan

Pasangan yang awal berkahwin selalu mengimpikan expectation yang tidak realistik. Tapi realitinya adalah jarang sekali berlaku atau dipenuhi.

Ketaksamaan expectation dengan realiti inilah yang membuatkan kita rasa ‘frust’, tidak puas hati dan ‘unhappy’ dalam rumahtangga.

Makanya, kita perlu mengelakkan berfikir expectation yang tidak realistik sebegini.  

PENGURUSAN EXPECTATION BERMULA DARI DIRI PASANGAN.

Checklist untuk pengurusan expectation dalam rumahtangga;

1. Selalu berkongsi dan validate expectation anda kepada pasangan – share apa yang anda mahukan & bagaimana untuk memperbaikinya. 

2. Komunikasi dlm keadaan tenang & harmoni – elakkan ketika maraha, selepas pertengkaran, ataupun yang sedia memberikan pesekiranya expectation dipenuhi, zahirkan terima kasih, pelukan, ucapan sayang & penghargaan dalam bentuk kata-kata dan tindakan elakkan ketika marah & selepas pertengkaran, tidak juga memberi arahan.

3. Hadirkan rasa hormat dalam komunikasi bersama pasangan – ingatlah, menjerit, mengungkit, membebel & merungut tidak akan membantu keadaan.

4. Beri respons yang terbaik  sekiranya expectation dipenuhi, zahirkan terima kasih, pelukan & penghargaan dalam bentuk kata-kata dan tindakan.